Vegan Chili Sin Carne

Veg Food & Vegan Desserts, Food - Lunch & Dinner, Cooking

instagram 100kitchenstories



Chili Sin Carne - chili utan kött eller vego chili. Det är det jag vill bjuda på idag. Denna mexikanska rätt sprudlar inte bara av färger och smaker, utan är faktiskt väldigt enkel att få till. Vanligtvis brukar rätten göras med kött (chili con carne) men jag tycker om denna variant utan kött utan tvekan. Det är så gott!





Jag har lagt i ett köttsubstitut i denna rätt för att få till denna rätt så lik chili con carne som möjligt. Du kan dock utesluta även köttsubstitutet och endast satsa på bönorna. Bönor är även de proteinrika och mättar bra.

Det finns mängdvis med olika köttsubstitut för denna rätt; såväl veganska (t.ex. anamma) som vegetariska (t.ex. quorn). Jag har definitivt inte testat alla som finns där ute, men eftersom denna rätt har så mycket kryddor och smak så behöver du inte ta en färs som har så mycket smak egentligen. Både färsk och fryst färs funkar.





Recept

Chili sin carne

ca 4-5 portioner


1/2 gul lök / 1/2 yellow onion

ca 1-2 cm färsk röd chili / approx 1-2 cm fresh red chili

1 pressad vitlöksklyfta / 1 pressed garlic clove

Olivolja för stekning / oliveoil for frying

400 g vegansk färs av valfritt slag / 400 vegan optional minced "meat"

1 burk krossade tomater (a 400 g) / 1 tin crushed tomatoes

1 burk körsbärstomater (a 400 g) / 1 tin cherry tomatoes

1 tsk paprika pulver / 1 tsp pepper powder

1 tsk spiskummin / 1 tsp cumin

1/2 tsk cayennepeppar eller efter smak / Cayenne after taste

Salt och svartpeppar / salt and black pepper

1 burk med kokta blandade bönor eller kidneybönor / 1 tin with a mixture of boiled beans or kidney beans


+ Du kan även lägga till 1/2 röd paprika och 1/2 liten burk majs / You can also add 1/2 red pepper and 1/2 small tin of corn



Finhacka din gul lök och din röda chili.

Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs lök, chili och vitlök tills löken är genomskinlig.

Lägg till din färs (om du vill ha det) och bryn den tills den fått färg.

Lägg till dina krossade tomater samt körsbärstomater.

Lägg till kryddor (och paprika skuren i skivor om du vill ha det) och blanda om. Lägg till lite extra vatten och låt sedan puttra för ca 10' under lock på låg värme.

Skölj av dina bönor under kallt vatten och lägg till dessa till grytan. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Rör runt i några stora tag och lägg även till din majs om du vill ha det i din gryta.

Servera sedan, gärna med ris, nachochips, majs, samt persilja eller koriander.





// Finely chop your yellow onion and red chili.

Heat up a frying pan and fry your onion, chili and garlic until your onion is transparent.

Add your "minced meat" (if you want to have that) and fry until it's golden brown.

Add your crushed and cherry tomatoes.

Add seasoning (+ the pepper cut into slices if you'd like) and stir together. Add a little bit of extra water and then let it simmer fr approx 10' under lid on low heat.

Rinse of your beans under cold water and add this. Taste off and see it it needs more seasoning.

Stir it all together in big takes and also add the corn if you'd like.

Then serve, preferably with rice, nacho chips, corn, and parsley or coriander. //





Did you make this recipe?

Tag @100kitchenstories on instagram and hashtag it with #100kitchenstories so I can see it!






#bestofnouw

_______________________________________________________________________________________






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.





Gillar

Kommentarer

Johannagrahn
Johannagrahn,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229