Kryddiga Sötpotatis- och bönbiffar - veganska och glutenfria

Veg Food & Vegan Desserts, Food - Lunch & Dinner, Cooking



Vi kör en vego-måndag tycker jag allt! Vad sägs om kryddiga härliga sötpotatis- och bönbiffar? Dessa är så goda att jag fick stoppa mig själv från att inte äta upp alla på en gång, men jag har alltid älskat kombinationen av sötpotatis och heta kryddor. Det blir en fin balans av dem två, och att sedan - som pricken över i:et - garnera med fräsch färsk basilika, då blir det succé. Testa ska du se!


Kika in mig på instagram 100kitchenstories







Glutenfritt? Ja då!

Dessa biffar är inte bara veganska utan även glutenfria. Jag använder bovetemjöl i detta recept men även glutenfritt basmjöl bör funka. Om du inte är glutenintolerant och inte har bovetemjöl hemma så kan jag dock även nämna att vanligt vetemjöl också funkar.


Proteinrikt? Ja då!

Kombinationen av sötpotatis och bönor gör dessa biffar faktiskt till såväl väldigt mättande men också proteinrika. Många har en uppfattning om att vego-mat är proteinfattig, men så är det inte alltid. Jag har använt mig av cannelinibönor men även stora vita bönor funkar.


Vilka färska kryddor?

Basilika brukar inte kombineras med starkare, hetare kryddor, men jag älskar kombinationen av fräsch färsk basilika och de heta kryddorna. Jag har alltså därför valt att garnera mina biffar med den, annars funkar det även att garnera med persilja eller koriander.




- For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu. -






Recept

Kryddiga sötpotatis- och bönbiffar


250 g sötpotatis / 250 g sweet potato

1/2 gul lök / 1/2 yellow onion

2 mindre eller en stor vitlöksklyfta / 2 smaller or one big garlic clove

Neutral olja för stekning / neutral oil for frying

1 burk á 380 g cannelinibönor* / 1 tin á 380 g cannelini beans

1/2 dl bovetemjöl* / 1/2 buckwheat flour

1,5 tsk bakpulver / 1,5 tsp baking powder

Flingsalt och peppar / sea salt and pepper

2 tsk paprika pulver / 2 tsp mild paprika powder

1 tsk spiskummin / 1 tsp cumin

1 tsk chiliflingor / 1 tsp chili flakes


* Se mellanparti av inlägget för att läsa vad du kan byta ut mot.


Skala sötpotatisen och skär i ca fyra stora bitar. Koka i saltat vatten tills den är mjuk. Låt därefter svalna.


Skala och finhacka lök och pressa din vitlök. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs dessa tills löken blivit mjuk och fått lite färg.

Skölj av dina cannelinibönor i kallt vatten och mixa dessa tillsammans med löken och vitlöken i en matberedare. Lägg över i en bunke.

Riv ner den kokta sötpotatisen grovt till bunken. Rör om.

Blanda bovetemjöl, bakpulver och alla kryddor i en skål tillsammans. Rör ner denna torra blandning till sötpotatis- och bönmassan. Det är inget måste, men låt gärna stå i kylen för ca 10' sen. Smaka av och lägg till mer salt om det behövs. Det är enkelt att ta för lite av det.

Hetta upp rikligt med olja i en stor stekpanna. Forma biffar med dina händer, men ha gärna doppat händerna i lite kallt vatten för att blandningen inte ska klibba på fingrarna. Stek biffarna i oljan på båda sidorna tills de är gyllenbruna och frasiga.






// Peel your sweet potato and cut in approx 4 big pieces. Boil in salted water until soft. Thereafter, let it cool.


Peel and finely chop your onion and press your garlic Heat a frying pan with oil and fry your onion and garlic until soft and a little bit golden.

Rinse of your cannelloni beans in cold water and mix these together with the onion and garlic in a food blender. Place the mixture in a bowl.

Grate the sweet potato and add this to the bowl. Stir all together.

Mix buckwheat flour, baking powder and all seasoning in a bowl together. Add this to the mixture in the bowl and mix all together with a spoon. This is not a must, but preferably, thereafter let the mixture set in the fridge for approx 10'. Taste and add more salt if needed.

Heat up plenty of oil in a big frying pan. Form patties in your hands. Preferably dip your hand sin a little bit of cold water before making the patties so that the mixture doesn't stick to your fingers. Fry the patties n the oil on both sides until golden . //







Did you make this recipe?

Tag @100kitchenstories on instagram and hashtag it with #100kitchenstories so I can see it!



#bestofnouw

_______________________________________________________________________________________






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.


Gillar

Kommentarer

Johannagrahn
Johannagrahn,
Meeeen så gott!!
nouw.com/johannagrahn
sofiiaeklund
sofiiaeklund,
Åh va de såg goda ut! Måste testa!
nouw.com/sofiiaeklund
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229