Klyftpotatis med zaatar

Veg Food & Vegan Desserts, Cooking, Food - Lunch & Dinner



Mitt emellan alla julrecept och framför allt alla efterrätter och "smått och gott", vill jag idag komma med lite mat. En maträtt som görs ofta hemma hos mig, som är busenkelt och som är så fantastiskt gott. Jag har tagit detta till en helt ny nivå dock genom att tagit in ett element från Mellanöster/Nordafrika. Damer och herrar, detta är min klyftpotatis med zaatar. Detta är så fantastiskt gott, och om du inte har någon aning om vad zaatar är så ska jag förklara det för dig längre ner i detta inlägg.


Kika in och följ mig gärna på instagram 100kitchenstories



Potato Wedges with Lebanese Zaatar. Over you see how zaatar is traditionally served - with bread and olive oil.



Vad är Zaatar?


Zaatar är en ört- eller kryddblandning från Mellanöstern och Nordafrika som är väldigt populär. Zaatar kan variera lite beroende från vilket land du smakar den, men idag vill jag berätta om den libanesiska.

Den innehåller vanligtvis massa timjan och/eller oregano, sesamfrön och sumak. På allra enklaste sätt så äter du den genom att du doppar lite bröd i olivolja och sedan i zaatar. Du kan även se zaatar på pitabröd, piroger och andra maträtter.

Du kan köpa zaatar på ett vanligt orienthus, och även en del vanliga mataffärer har denna fantastiska kryddblandning. Jag har en jättestor burk hemma och använder den till väldigt mycket - inte minst den fantastiska klyftpotatis jag ska visa er idag! Det går även att göra egen zaatar, men det går jag visa er i ett annat inlägg i sådana fall.






Recept

Klyftpotatis med zaatar


ca 6 stora potatisar / approx 6 big potatoes

2 + minst 2 msk olivolja / 2 + at least 2 tbsp olive oil

1 stor vitlöksklyfta / 1 big garlic clove

3 överfyllda tsk libanesisk zaatar / 3 overfilled tsp Lebanese zaatar

Salt och svartpeppar / Salt and black pepper



+ Du kan också lägga till en morot och 1 gul lök om du vill / You can also add 1 carrot and 1 yellow onion if you'd like


Hetta ugn till 200 grader.

Skrubba och tvätta av dina potatisar och skär de i klyftor (potatisen blir godare med skal på).

Häll 2 msk olivolja i botten av en ugnsform och pensla ut det.. Lägg potatisklyftorna sedan i formen. Strö på salt och svartpeppar. Potatis behöver ordentligt med salt (men fortfarande inte för mycket givetvis), men snåla inte.

Pressa vitlöken i en liten skål. Lägg till resterande olivolja samt zaatar. Blanda om ordentligt till en "paste". Blanda ner denna med potatisen - enklast är att masserad in allt med händerna.

Ugnrosta potatisen sedan i ugnen för ca 50'. (Tiden kan variera lite beroende på ugnar).

Servera med valfritt protein, en god sallad och gärna lite grekisk tzatziki. Detta är så gott!







// Heat your oven to 200 degrees.

Scrub and wash of your potatoes and cut them in wedges. (The potato is nicer when not peeling it).

Pour 2 tbsp olive oil into a baking sheet. Place the potato wedges into the pan. Spread on some salt and pepper, and be sure you take enough. Potatoes need salt.

Press the garlic into a bowl. Add remaining olive oil and zaatar. Stir all together thoroughly to a thick paste. Mix this with the potato - most easily massaging the paste with the potato with your hands.

Oven roast your potatoes in the oven for approx 50' (this can vary, depending on the oven).

Serve with optional protein, a nice salad and greek tsatsiki. This is so good! //










#bestofnouw




Did you make this recipe?

Tag @100kitchenstories on instagram and hashtag it with #100kitchenstories so I can see it!



__________________________________________________________________________________________________






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229