Hur gör man den bästa äkta grekiska tzazikin?

Veg Food & Vegan Desserts, Paulina's Greek Kitchen Stories, Sauces, Salsas & FrostingsTzatziki- ett av de allra första recepten jag lärde mig att göra. Kanske inte så konstigt eftersom jag har växt upp i ett grekiskt hem och den grekiska maten och matkulturen har omringat mig sedan födsel. Det är därför extra roligt att visa just grekiska recept på bloggen. Det finns en del sådana redan och de hittar ni under kategorin "Paulina's greek kitchen stories", men idag är det dags att visa er hur man gör grekisk tzatziki - en äkta grekisk tzatziki.Kika in och följ mig gärna på instagram 100kitchenstories
Det finns olika varianter på tzatziki. I norra Grekland och på vissa öar ser den lita annorlunda ut (bland annat med mynta) än vad den gör där jag bor i Grekland (Aten). Även Turkiet och vissa länder i Mellanöstern har deras variant av tzatziki men då kallar det den något annat. Idag vill jag dock visa hur man gör en bra äkta grekisk tzatziki på det sätt man vanligtvis gör - med gurka. Det finns vissa saker man bör tänka på, utan att det blir komplicerat. Jag kommer berätta för er hur jag har gjort tzatziki sedan jag var barn. Det är enkelt och tar inte massa extra steg som jag ser blandade recept på nätet gör.


Det viktigaste för en bra tzatziki är faktiskt yoghurten. En tjock neutral grekisk yoghurt ska användas, eller möjligtvis en turkisk yoghurt. Skillnaden på en turkisk och grekisk yoghurt är inte mycket i Sverige. Framför allt handlar det mest om att de vill sälja fler produkter, men grekisk yoghurt kan anses vara lite krämigare än vad turkisk yoghurt är i vissa fall. Vegansk turkisk yoghurt (de skriver det är turkisk yoghurt i alla fall) har vi tur nog fått in i Sverige (från Oatly), och i andra länder har dem säkert sina egna veganska varianter. Det är bara viktigt att yoghurten inte är sötad eller har t.ex. en kokossmak, för tro mig... det kommer inte bli gott att ha tzatziki med kokossmak. I detta recept har jag faktiskt använt mig av den från Oatly vilket innebär att min tzatziki idag är helt vegansk! Jag är så taggad på att visa er mer hur man gör en fantastisk genuin grekiskt tzatziki - fast vegansk.

Satsa på en bra olivolja. Vi i Grekland är väldigt noga med vår olivolja - inte minst i maten. Även i tzatziki har vi olivolja, såväl i receptet som ovanpå som garnering. Det gör den krämigare och rikare.

Rödvinsvinäger? Ja, det är ett måste. Det finns alldeles för många recept som inte tar med denna viktiga ingrediens. Det gör skillnad, tro mig.

Gurkan ska inte ta långt tid. Jag har sett massa recept som gör det komplicerat med gurkan just. Så länge du pressar ut vätskan från gurkan så fort du rivit den så är det ok. Du behöver inte strö på salt på gurkan och låta den rinna av sig på hushållspapper eller liknande. Just put it in the bowl y'all.
Grekisk tzatziki


2,5 dl valfri turkisk eller grekisk yoghurt (det som finns där du bor) / 2,5 dl Turkish or Greek yoghurt

ca 15 cm gurka / approx 15 cm cucumber

1 vitlöksklyfta / 1 garlic clove

1 msk olivolja / 1 tbsp olive oi

1/2 msk rödvinsvinäger / 1/2 tbsp red wine vinegar

ca 1/2 tsk salt, samt lite peppar / approx 1/2 tsp salt, and a little bit of pepper

+ 1 kalamonoliv och lite mer olivolja för garnering / + 1 kalamon olive and a little bit more olive oil for garnishingRiv gurkan med ett rivjärn. Press ur vattnet från gurkan och lägg den avrunna gurkan i en skål.

Lägg till yoghurt, en pressad vitlök, olivolja, vinäger och salt och peppar. Blanda om allt med en sked.

Smaka av och lägg till mer salt och peppar om det behövs. Detta kan variera efter egen smak.

Lägg in tzatzikin i kylskåpet. Det kan stå några timmar. Då sätter sig tzatziki bättre. Servera sedan med valfri maträtt eller som dipp.
// Grate your cucumber. Press out the water from the cucumber and place the drained cucumber in a bowl.

Add yoghurt, a pressed garlic, olive oil, vinegar and salt and pepper. Mix all together with a spoon.

Taste and add more salt and peppar if you'd like. This can vary depending on taste.

Place the tzatziki in the fridge. It can stand there for a few hours, then it sets better. Serve thereafter with optional food of as a dip. //


Did you make this recipe?

Tag @100kitchenstories on instagram and hashtag it with #100kitchenstories so I can see it!__________________________________________________________________________________________________


Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.


Gillar

Kommentarer

itismadeby
itismadeby,
Som alltid - underbara bilder, härligar recept, fina tips 😊nouw.com/itismadeby
Emmeee
Emmeee,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Bloggvärlden; ett nätverk full av stulna talanger

Thoughts, Texts & Tips, Readers' Recipes

instagram 100kitchenstories


Vet ni vad jag älskar? Jag älskar människor som vågar inspirera och dela med sig av sina upplevelser, historier, lärdomar, talanger och kunskaper. Bloggvärlden är en plattform som växer för varje dag som går och där fler talanger och skribenter utvecklas, formas och upptäcks just för att det finns sådana här personer som vågar inspirera och dela med sig av det.


Jag kan själv säga dock att det inte alltid är enkelt att driva en blogg, framför allt inte när allt ens jobb blir stulet. Jo, jag har själv stött på att folk använder sig av mina foton, mina recept (möjligtvis endast med en pytteliten korrigering) och mina idéer, tankar, åsikter och "min talang" och tar åt sig äran för det. När folk gör det så blir allt det jag nämnde förut, om att jag älskade att människor vågade dela med sig av sina upplevelser, historier, lärdomar, talanger och kunskaper, falskt - just för att det är stulet.

Har du någonsin fått "ditt arbete" stulet?Missförstå mig dock inte nu, det är en STOR skillnad på att inspireras av varandra som att ta något rakt av och använda det som ens eget material utan någon källhänvisning eller ens en kommentar om/till källan. Jag har självklart även stött på underbara människor som använder sig av mina recept, skriver om det på sina bloggar (eller andra forum), skriver en kommentar till mig att de gjort det och dessutom källhänvisar. Vet ni vad? Jag blir så glad över det för det är då man märker att ens jobb faktiskt är uppskattat! Så nu skulle jag vilja ta tillfället till att tacka er otroligt mycket där ute som gjort detta!

Precis som ni säkert får, så får självklart även jag inspiration från tumblr, insagram, facebook, kokböcker, bloggar och andra källor och sociala medier för mina recept och texter här på bloggen. Man är självklart inte alltid tvungen att källhänvisa eller tvungen att påstå att man får inspiration från en annan källa, men om det dock skulle finns någon specifik källa, i alla fall jag, fått inspiration ifrån, då är jag alltid noga med att skriva det.Kan vi inte börja lyfta fram varandras talanger? Kan vi inte glädjas åt att någon har gjort bra ifrån sig? Kan vi inte börja dela med oss av idéer och kunskaper vi har så att vi alla kan inspireras och utvecklas? Kan vi inte sluta att se andra människor som konkurrenter och istället se de som kompanjoner? Är det så svårt?


ALLA foton i detta inlägg är era läsares! Det är från den period innan sommaren då jag hade något som hette "läsarrecept" där ni fick skicka in era matfoton som ett sätt för att vi skulle inspireras av varandra och för att dessutom finna massa nya spännande bloggar där ute. Klicka här för att finna fler av er läsares recept samt källorna till dessa foton.

Psst. kan även nämna att jag från och med nu då och då kommer skriva om någon blogg där ute, både "känd" som "okänd", som jag vill uppmärksamma lite extra. Stay tuned för det.
_

For my international readers. There is a google translator to the left at the bottom of the menu.


Gillar

Kommentarer