Grekiska loukoumades - med semmelsmak

Paulina's Greek Kitchen Stories, Celebrations, Cheatmeal, Veg Food & Vegan Desserts, Desserts



Förra våren, år 2019, var jag med i mattävlingen och tv-programmet "Mataam". Visste ni det? Jag har berättat och visat en del av det på instagram, så jag hoppas ni följer mig där. Jag tävlade och VANN med ett koncept som inkluderade grekiska loukoumades. Loukoumades är grekiska friterade degbollar - frasigt yttre och luftigt inre, inget "munk eller donut-aktigt". Det finns liknande varianter i andra länder men i Grekland så serveras de traditionellt allra oftast med valnötter, honung och kanel.

Mitt koncept i tävlingen var att ta loukoumades till en helt ny nivå - genom att fylla dem och komma med roliga nya innovativa smaker. Idag fick jag feeling och gjorde loukoumades igen. Jag är extra taggad på att visa mina loukoumades, för idag guys. har jag gjort semmel-loukoumades! De är dessutom helt veganska. Detta är fantastiskt och jag är så taggad på att visa er detta. För nu... nu är vi verkligen redo för Fettisdagen i februari.



- Kika in och följ mig gärna på instagram 100kitchenstories -





Ljummet vatten? Tänk fingervarmt (37 grader) fast någon temperatur varmare.

Fyllningen är gjord med vegansk mandelmassa som jag därefter har mosat ordentligt (går även att mixa med en stavmixer) och blandat med vegansk vispgrädde. Om du vill ha mandelmassa-fyllningen sockerfri, då går det att även göra egen mandelmassa med mandel, steviaströ och grädde.

Vispgrädden i bakgrunden på fotona är även den vegansk. Det jag har gjort för att få den tjockare och roligare i konsistens är dock att vispa med lite bakpulver. Det gör den tjockare och mer kompakt.




- Lukewarm water? Think 37 degrees but a little bit warmer.

The filling is made with vegan almond icing which I have thoroughly mashed (you can also use a stick blender) nd thereafter have mixed together with vegan whip cream. If you want to have the filling sugar free too, you can make your own almond icing with almond, stevia and vegan whip cream.

The white cream in the background is vegan. What I have done to make it thicker is to add just a little bit of baking powder when whisking it. It makes it thicker. -






Recept

Grekiska loukoumades - med eller utan semmelsmak


7 gram torrjäst, för bröd eller söta degar spelar ingen roll / 7 g dry yeast

250 g vetemjöl / 250 g wheat flour

2 msk socker / 2 tbsp sugar

en nypa salt / a pinch of salt

2,5 dl ljummet vatten / 2,5 dl lukewarm water*


+ Solrosolja eller rapsolja för fritering / + sunflower seed or canola oil for frying




Lägg alla torra ingredienser i en bunke. Rör om. Lägg till ljummet vatten och blanda om igen tills allt är ordentligt blandat.

Täck över bunken med plastfolie, och täck gärna igen med kökshandduk och/eller en varm tröja och ställ bunken varmt i 46-60' för att låta den jäsa.


Under tiden kan du förbereda mandelmassafyllningen och även vispa grädde (läs mellanstycket i inlägget) om du vill ha semmelsmak på dina loukoumades.


Hetta upp ordentligt med olja i en kastrull. Det är viktigt att oljan är ordentligt varm (180 grader) innan du sätter igång och gör loukoumades. Annars kommer resultatet bli katastrof.

Förbered ett glas på sidan om kastrullen med lite rapsolja och en liten sked, samt en skål/tallrik med hushållspapper.

Här kommer den svåra biten. Tekniken för att göra loukoumades kan vara lite svår första gången man gör det men träning ger färdighet. Använd gärna en plast-engångshandske i vänster hand. Tag deg i den handen och håll en liten sked som har doppats i raps/solrosolja i din högra hand. Pressa degen i handflatan så att degen pressas upp mellan pekfinger och tumme. Skopa denna deg med skeden och lägg i den här lilla degbollen i den heta oljan. Fortsätt göra så med mer deg tills kastrullen är full men glöm inte doppa skeden i oljan i glaset emellanåt så den inte klibbar. (Sök gärna på youtube om du vill se hur man går tillväga).

Använd en hålslev och rör runt alla loukoumades så de inte blir brända på ena sidan. Sleva därefter upp dina loukoumades och lägg de på hushållspappret. Gör så med hela degen.

Servera så fort som möjligt antingen på traditionellt grekiskt sätt eller med semmelsmak. Då behöver du endast göra ett hål i varje loukouma med t.ex. ett sugrör och spruta in lite mandelmassafyllning i din loukouma med en spritspåse. Servera med grädden.





// Place all the dry ingredients in bowl. Mix. Add the lukewarm water and mix again thoroughly.

Cover the bowl with plastic foil, and preferably cover again with a towel or a warm sweater and store in a warm place to let it ferment for 45-60'.

Meanwhile, you can prepare the almond icing filling and whisk the whip cream (see the middle part of this post to read about it).

Heta up the oil in a thick sauce pan. It's important that the skillet is very hot before starting (180 degrees) otherwise the loukoumades won't turn out good.

Place a glass on the side of the sauce pan with a little bit of oil, and place a plate with kitchen paper.

Here comes the difficult part. The technique for making loukoumades can be a bit difficult the first time you try it, but don't give up. Preferably use a disposable glove in left hand and hold the little spoon in your right hand. Grab some dough in your left hand and close the hand, so that the dough get pressed up between the indexfinger and thumb. Scoop this dough with the spoon and place this small dough "ball" in the hot oil. Continue doing this with more dough until the skillet is full but don't forget to dip the spoon in the glass with the oil now and then so it doesn't stick. (You can search on youtube to get see how this works).

Use a label with holes and stir around the loukoumades in the skillet so that they don't get burned on one side. Thereafter, scoop up the loukoumades and place them on the kitchen paper to rinse off.

Serve as fast as possible so that they don't get soggy, in the traditional greek way or as a Swedish "semmel" loukouma. Then you just need to make a hole in the loukoumades, for instance with a straw, and then use a piping bag to insert the almond icing filling. Serve with the whip cream. //






Did you make this recipe?

Tag @100kitchenstories on instagram and hashtag it with #100kitchenstories so I can see it!



__________________________________________________________________________________________________






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.

Gillar

Kommentarer

Johannagrahn
Johannagrahn,
😋😋😋😋
nouw.com/johannagrahn
Mybellystory
Mybellystory,
Vad gott! 👌🏼😊
nouw.com/mybellystory
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229