Fikonrutor med chokladganache och flingsalt

Veg Food & Vegan Desserts, Desserts, Cookies, Cakes, Bars & Pies, Chocolate



Denna måndagskväll vill jag bjuda på lite gottigott igen, men lite annorlunda. Jag fick nämligen ett önskemål från en av er läsare om att ni ville ha mer sötsaker som är gjorda mer "rawfood-aktigt", med mycket torkade frukt, bär, nötter, frön och liknande. Your wish is my command! Här har ni mycket goda fikonrutor med chokladganashe och flingsalt. Mums!


Kika in och följ mig gärna på instagram 100kitchenstories




Det är inte ofta jag använt mig av torkade fikon i mina recept, men det borde jag göra ändring på! Dessa får en spännande lite söt-syrlig smak från de torkade fikonen och i kombination med choklad och flingsalt blir det succé.


Tips! Om du inte ill göra chokladganache går det även bra att toppa med "vanlig" smält mörk choklad. Jag rekommenderar ganache dock - såklart!




- Figs and chocolate ganache squares with sea salt -






Recept

Fikon- och chokladganache-rutor


6 mellanstora torkade fikon / 6 middle big dried figs

1 dl kokhett vatten / 1 dl boiling hot water

1 dl havregryn / 1 dl oats

1 dl mandel eller hasselnötssmjöl / 1 dl almond or hazelnut flour

en nypa äkta vanilj / a pinch of real vanilla

15 g agavesirap / 15 g agave syrup


1/2 dl vegansk grädde / 1/2 dl vegan whip cream

60 g mörk choklad / 60 g dark chocolate

Flingsalt / sea salt



Koka ditt vatten. Lägg dina fikon i en matberedare eller skål och häll på det kokheta vattnet. Låt stå för ca 10' så de torkade fikonen mjuknar lite.

Mixa sedan fikonen i matberedaren eller med en stavmixer så det blir en tjock kola-liknande-sås.

Blanda ihop denna kola med havregryn, nötmjöl, vanilj och agavesirap till en klibbig "deg". Tryck ut degen i en liten bakpappersklädd kvadratisk eller rektangulär form (ca 10x10 cm). Sätt in i frysen under tiden du gör chocolate ganache.


Häll grädden i en liten kastrull och värm upp på medel värme. Lägg i bitar av choklad och rör runt med en sked tills chokladen är smält och det blivit en tjock chokladsås.

Tag ut din botten från frysen och bre på din chokladganache och strö på flingsalt. Låt stelna i frys.




// Boil your water. Place your figs in a blender or in a bowl and pour the boiling hot water on top. Let it stand for 10' so that the dired figs soften a little bit.

Blend the figs in a blender or with a stick blender to a thick caramel-like-sauce.

Mix this caramel with oats, nut flour, vanilla and syrup to a sticky "dough". Press out this dough on a baking sheet in a rather small pan (approx 10x10cm). Place in the freezer while making your chocolate ganache.

Heat up the cream in a small sauce pan on medium heat. Add bites of chocolate and stir around with a spoon until the chocolate is melted and it's a thick chocolate sauce.

Take out the "cake" from the freezer and spread your chocolate ganache on top. Finish by spreading over some sea salt. Let it set in the freezer. //







Did you make my recipe?

Tag @100kitchenstories on instagram and hashtag it with #100kitchenstories so I can see it!




_______________________________________________________________________________________






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229