Den godaste kalas-kladdkakan för både stora och små!Kladdkaka - en äkta svensk kärlekshistoria, eller hur? De flesta älskar kladdkaka, och idag när det endast är två dagar kvar till min egen födelsedag vill jag bjuda på en kalas-kladdkaka. Jag har gjort den sååå många gånger till olika typer av bjudningar hemma eller när jag vill ta med mig något när vi är bortbjudna, och den är alltid så uppskattad! För som sagt, kladdkaka är gott, de flesta (om inte alla) tycker om det och det passar till såväl stora som små. Detta är så enkelt att göra och om man inte har tid att skapa en stor tårta till kalas eller liknande, kör på denna "kalas-kladdkaka" med chokladganache och roliga toppings!- Kika in och följ mig gärna på instagram 100kitchenstories -
Detta recept är inte veganskt, inte sockerfritt, inte laktosfritt, glutenfritt eller fritt från något i stort sett. Det är sällan jag postar något "vanligt" traditionellt recept, men idag är det här. Det är för att denna kladdkaka är otroligt god och för att jag vet att det är många av mina följare som - också - velat ha lite mer "vanliga recept". Fokuset kommer givetvis fortfarande ligga på framför allt hälsosam och vegansk mat på bloggen såklart, men idag vill jag visa ett trevligt och enkelt födelsedags-alternativ för er som har letat efter ett sådant. Du kan egentligen toppa din kladdkaka med vad du vill, men jag har toppat med en mörk vegansk chokladganache (en tjockare gräddbaserad chokladsås eller chokladkräm) som bryter av den söta kladdkakan gott, samt Oreo, smarties och kokosflingor.


PS. Du kan givetvis gör valfri kladdkaka och sedan göra samma variant av att garnera med chokladganache och roliga toppings för att få det att bli mer festligt.


Detta passar så bra till båda vuxna och barn!- Sticky Cake Birthday Edition with Chocolate Ganache and Fun Toppings -Recept

Kladdkaka för kalas


100 g mjölkfritt eller vanligt smör / 100 g diary free eller vanligt butter

2 ägg / 2 eggs

2,5 dl strösocker / 2,5 dl sugar

3 msk kakao / 3 tbsp cacao

en nypa äkta vanilj / a pinch of real vanilla

1 1/2 dl vetemjöl / 1 1/2 dl wheat flour


100 g mörk choklad + 1 dl växtbaserad (eller vanlig) grädde / 100 g dark chocolate + 1 dl vegan or ordinary whipcream*

+ Valfria toppings / + optional toppingsSätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröa en form, gärna med avtagbara kanter.

Smält smöret i kastrullen och ställ åt sidan så det svalnar lite.

Blanda ihop mjöl, kakao och vanilj i en bunke.

Blanda ihop ägg och socker i en större bunke. Blanda ner mjölblandningen.

Lägg till sist till smöret och blanda allt ordentligt till en krämig smet.

Häll smeten i formen och baka i ugnen för ca 10-18' - tiden beror helt och hållet på ugnen samt hur rinnig du vill ha din kladdkaka. Jag brukar ha min ca 14'.

Kom ihåg! Det är bättre att ta ut kladdkaka lite för tidigt än för sent. För kakan kommer sätta sig så fort den svalnat också.


Chokladganache: När kladdkakan svalnat kan du göra din chokladganache.

Häll grädden i en liten kastrull och värm upp på medel värme. Lägg i bitar av choklad och rör runt med en sked tills chokladen är smält och det blivit en tjock chokladsås.

Bre på din chokladganache på kladdkakan och garnera sedan med valfria toppings. Det skulle kunna vara Oreos, smarties, cookies, chokladpraliner, kokosflingor, pärlsocker eller annat.

// Heat oven to 200 degrees. Grease and bread a pan.

Melt the butter in a small sauce pan and place on the side to let it chill for a while.

Stir together flour, cacao and vanilla in a bowl.

Stir together egg and sugar in a bigger bowl. Add the flour mixture.

At last, add the butter and stir everything together into a creamy batter.

Pour the batter into the pan and bake in the oven for approx 10-18'. The time completely depends, depending on your oven and how sticky you want your sticky cake to be. I usually have min for approx 14'.

Remember! It's better to take out the sticky cake from the oven a little bit earlier than too late. Because the cake will set a little bit as soon as it thaws too.

Chocolate ganache: pour the cream into a small sauce pan and heat. Remove it from the heat before it starts boiling. Add the chocolate and let the chocolate sit for a few minutes before stiring with a spoon.

Spread out the chocolate ganache on your sticky cake. Garnish with optional fun toppings; for instance Oreos, smarties, cookies, chocolate pralines, coconut flakes etc. //
Did you make this recipe?

Tag @100kitchenstories on instagram and hashtag it with #100kitchenstories so I can see it!#bestofnouw #kladdkaka

_______________________________________________________________________________________


Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.Gillar

Kommentarer

cjulias
cjulias,
Paulina!!!! MUMS!!
nouw.com/cjulias
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men alltså HERRE! Blir det något över vet du var du ska skicka den!! <3
nouw.com/matildaberlin
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229